« Tabee, iCards... | Main | De stompe toren van Ransdorp (3) »
06 augustus 2008
A Smash Hit...
Mr. Fredlee houd van koken en ook van de recepten in de Volkskrant van Sylvia Witteman en hij probeert ze vaak uit. Vooral als Sylvia zo ontzettend enthousiast doet over een eenvoudig aardappel ovenschotel die ze laatst heeft gegeten bij Amerikanen, die eigenlijk helemaal niet konden koken! Ze noemde het gerecht ‘Smashed Potatoes’ en omdat het zo lekker is gaat zij het zeker twee keer per week eten!
Dat maakte ons natuurlijk erg nieuwsgierig en benieuwd dus hebben we Smashed Potatoes van de week uitgeprobeerd.
De meeste ingrediënten hadden we al in huis en de nieuwe aardappels of krieltjes hoef je niet te schillen of snijden, alleen goed schrobben, dus lekker makkelijk en, inderdaad, zóóóó ontzettend heerlijk en lekker dat je de Smashed Potatoes zeker snel nog een keer wilt eten!! We hebben het tot nu toe twee keer achterelkaar gegeten en het zal me niet verbazen als we het nog een paar keer deze week eten met allerlei variaties en combinaties, zoals Sylvia aanbeveelt!
Dus hier is het Smashed Potatoes recept van Sylivia Witteman:
1 kilo kleine, nieuwe aardappelen of
forse krieltjes
wat olijfolie
grof zout
versgemalen zwarte peper
wat verse rozemarijn
1 vel bakpapier
Was de aardappelen en kook ze in flink gezouten water net gaar.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Leg een vel bakpapier op het bakblik en druppel daar een paar eetlepels olijfolie over.
Leg daar de gare, warme aardappelen op. Plet nu voorzichtig maar stevig de aardappelen met behulp van een pureestamper tot ze openbarsten en behoorlijk plat zijn, maar nog niet uit elkaar vallen. Ze zien er nu wat slordig uit, maar dat moet.
Breng nu met een kwastje (of opgerold stukje keukenpapier o.i.d) flink wat olijfolie aan op de rommelige oppervlakte van de aardappelen.
Strooi er grof zout over en wat fijngehakte rozemarijn.
Schuif het geheel in de hete oven en laat 20 tot 25 minuten bakken, tot alles er lekker bruin uitziet.
Maal er wat peper over en dien op, bijvoorbeeld met een dikke, nog halfrauwe biefstuk.
Ook lekker is de laatste vijf minuten in de oven de aardappelen met wat kaas te beleggen/bestrooien:dan wordt een biefstuk misschien wat veel van het goede. Misschien ook niet.
In ieder geval moet er een grote bak sla bij, met mosterd en knoflook in de dressing.
Ik ga de komende tijd op smashed potatoes experimenteren met knoflook,
gorgonzola, paddestoelen, tuinkruiden, gerookte vis, en wat al niet.
En ik hoop van u hetzelfde.
Sylvia Witteman
De Fredlee’s hebben de Smashed Potatoes gegeten de tweede keer met een tomatoe, mozzarella en verse basilicum sla erbij met olijfolie en balsamico azijn dressing. En in plaats van een halfrauwe biefstuk had Mr.Fredlee een gebakken tartaartje!
Pompoenstukjes tussen de geplette aardappelen lijken ons ook heerlijk in het najaar -
"The Smashing Pumpkins"?
Posted by Mrs.Fredlee at 06 augustus 2008 18:46